Dossiers  >   Hospital Management  >  CEVAC zoekt deelnemers én medewerkers voor fase 3-studies voor coronavaccins

CEVAC zoekt deelnemers én medewerkers voor fase 3-studies voor coronavaccins

GENT 06/10 - Het Centrum voor vaccinologie (CEVAC) van het UZ Gent start met de voorbereidingen van drie fase 3-studies voor een COVID-19-vaccin. Daarvoor zoekt het centrum 2.000 deelnemers. Om de studies in goede banen te leiden, richt het CEVAC een nieuwe unit voor COVID-19- studies op en werft het medewerkers aan.

Studies naar doeltreffendheid van het vaccin Fase drie is de laatste fase in de ontwikkeling van een vaccin. Nadat de veiligheid, dosering en reactie van het afweersysteem zijn onderzocht in de eerste en tweede fase van het ontwikkelingsproces, moet de derde fase uitwijzen of het vaccin werkelijk doeltreffend is. Beschermt het deelnemers tegen een COVID-19-infectie of zorgt het ervoor dat de ziekte minder ernstig verloopt dan normaal? 

De helft van de deelnemers krijgt het studievaccin toegediend en de andere helft een nepvaccin (placebo). Het is een dubbelblinde studie: noch de deelnemers noch de artsen weten wie het studievaccin toegediend krijgt.
 
Besmettingsgraad cruciaal Om dit soort studies te kunnen doen, moet de besmettingsgraad in de regio hoog genoeg zijn. Prof. dr. Isabel Leroux-Roels, diensthoofd CEVAC, licht toe: ‘We moeten kunnen nagaan hoe groot de besmettingsgraad is onder de deelnemers en in welke mate het vaccin bescherming biedt. De deelnemers – die we gedurende 1 jaar nauwgezet opvolgen – moeten dus vaak genoeg blootgesteld worden aan het virus.' 
 
Het CEVAC wil tegen midden november de eerste van de in totaal 2.000 deelnemers vaccineren. 
 
2.000 deelnemers gezocht
 
Om deel te nemen aan de studie zijn er een aantal criteria waaraan deelnemers moeten voldoen. De voornaamste criteria zijn:
  • tussen 18 en 99 jaar oud zijn
  • verblijfplaats op maximaal 25 km van het UZ Gent in functie van een mogelijk huisbezoek door het studieteam
  • nog geen COVID-19 hebben doorgemaakt
  • voor vrouwen op vruchtbare leeftijd: niet zwanger zijn, geen borstvoeding geven en een doeltreffende anticonceptiemethode gebruiken
  • chronische aandoeningen zijn geen criterium voor uitsluiting, op voorwaarde dat ze onder controle zijn. Andere voorwaarden worden in een latere fase met de kandidaat-deelnemers overlopen. 

CEVAC is op zoek naar mensen van alle leeftijdscategorieën, maar zeker ook naar kandidaten die ouder zijn dan 55 jaar. 

Deelnemers worden tijdens de studie nauwgezet opgevolgd. Wanneer een deelnemer een fysieke klacht heeft die wijst op een mogelijke COVID-19-besmetting, dan zal hij of zij zich moeten aanmelden in het studiecentrum voor een test of volgt er een huisbezoek. 

Kandidaat-deelnemers kunnen hier meer informatie vinden en zich aanmelden: www.uzgent.be/cevac-covid19- fase3.  

Extra medewerkers gezocht

Het CEVAC zoekt extra medewerkers die zich minstens 3 dagen per week kunnen vrijmaken. Ze worden ingezet voor de selectie, vaccinatie en opvolging van de deelnemers.

‘Het is een unieke kans voor artsen en studieverpleegkundigen om te kunnen meewerken aan de zoektocht naar het vaccin tegen COVID-19', zegt prof. Leroux-Roels aan. Het CEVAC zoekt behalve artsen en verpleegkundigen ook een projectcoördinator met ervaring in klinisch onderzoek en jonge masters in de biomedische wetenschappen.

Geïnteresseerden vinden meer informatie op deze website: www.uzgent.be/jobs.  

Nieuwe unit COVID-19-vaccinstudies

Het huidige CEVAC is te klein gehuisvest om zo'n groot aantal deelnemers te vaccineren en op te volgen. Daarom wordt vlakbij het gebouw een nieuwe unit ingericht met een onthaal, een wachtzaal, een bereidingsruimte voor het vaccin, een labo en meerdere lokalen voor het toedienen van het vaccin en het opvolgen van de deelnemers. De lokalen worden de komende weken gebouwd en ingericht.  

Vaccins nog confidentieel

Over welke drie kandidaatvaccins het precies gaat, is vandaag nog vertrouwelijk. Toch communiceert CEVAC al over de voorbereidingen omdat de studies niet kunnen opgestart worden zonder de nodige medewerkers en deelnemers. Het centrum wil tijd winnen en na de finale goedkeuring van de studies zo snel mogelijk van start gaan. 

 
 

UZ Gent

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: