Dossiers  >   Hospital Management  >  COVID-19: Prioriteitenlijst helpt ziekenhuizen bij uitstel niet-dringende hulp (VBS)

COVID-19: Prioriteitenlijst helpt ziekenhuizen bij uitstel niet-dringende hulp (VBS)

BRUSSEL 13/10 - Door het toenemende aantal opnames en de opschaling naar fase 1A in de ziekenhuizen dreigt de komende weken de niet-dringende medische hulp in het gedrang te komen. Maar volgens de Vereniging van Belgische Specialisten (VBS) zijn ziekenhuizen beter voorbereid dan tijdens de eerste golf. "Ziekenhuizen kunnen zich nu baseren op speciale prioriteitslijsten en op basis daarvan beslissen welke behandelingen er wel of niet dringend zijn", klinkt het dinsdag.

Vanaf woensdag worden in ons land 500 bedden op intensieve zorg voorbehouden voor de behandeling van COVID-patiënten.

Die opschaling zal uiteraard een effect hebben op de andere zorgen. Net zoals tijdens de eerste golf zullen niet-dringende operaties en behandelingen mogelijk moeten worden uitgesteld.

Het Comité Hospital & Transport Surge Capacity van de FOD Volksgezondheid vergadert dinsdagnamiddag alleszins over het afschakelplan voor de gewone zorg.

Volgens de Vereniging van Belgische Specialisten (VBS) hebben ziekenhuizen lessen getrokken uit de eerste golf en zijn ze nu een pak beter voorbereid op wat komen gaat. Een prioriteitenlijst helpt de ziekenhuizen ook om slimme keuzes te maken in tijden dat niet-dringende hulp moet worden uitgesteld.

"Tijdens de eerste golf hebben we samen met de federale overheid, en huidig coronacommissaris Pedro Facon, die lijsten opgesteld", klinkt het bij secretaris-generaal Donald Claeys. "Die geven per specialisatie aan, zoals bijvoorbeeld neurologie en cardiologie, welke behandelingen en ingrepen prioritair zijn en welke kunnen worden uitgesteld. De ziekenhuizen beslissen autonoom hoe ze met die lijsten omgaan, maar ze bieden alleszins een goede houvast."

Het VBS benadrukt wel dat patiënten moeten durven om naar de dokter of het ziekenhuis te gaan. "Veel mensen waren in de eerste golf bang om besmet te worden en kozen ervoor om thuis te blijven", aldus Claeys. "Dat scenario moeten we vermijden. Stel je voor dat een hartpatiënt niet naar een consultatie durft en daardoor in kritieke toestand belandt. De gevolgen van het uitstellen van niet-dringende hulp kunnen zeer ernstig zijn." 

 

GVS/VKB/ • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: