Dossiers  >   Covid-19  >  Covid-19: Eén Belgische melding van overlijden door trombose en weinig bloedplaatjes na vaccinatie

Covid-19: Eén Belgische melding van overlijden door trombose en weinig bloedplaatjes na vaccinatie

BRUSSEL 07/04 - In ons land is tot nog toe melding gedaan van één geval van een splanchnische veneuze trombose - bloedklonters in de buik - in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na vaccinatie tegen Covid-19, met het overlijden tot gevolg. Dat zegt het geneesmiddelenagentschap FAGG op zijn website. De melding is in detail onderzocht en er is sprake van onderliggende aandoeningen die dat overlijden kunnen verklaren, klinkt het.

Van cerebrale veneuze sinustromboses - bloedklonters in de hersenen met een laag aantal bloedplaatjes - is tot nog toe nog geen enkele melding gedaan, zegt het FAGG nog.

De Belgische ministers van Volksgezondheid beslisten woensdagavond in een interministeriële conferentie om het coronavaccin van AstraZeneca de komende vier weken enkel nog toe te dienen aan 56-plussers. Die beslissing volgde op het onderzoek van het risicobeoordelingscomité van het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA, dat concludeert dat de combinatie van bloedklonters en een laag aantal bloedplaatjes een - zij het erg zeldzame - bijwerking kan zijn van Vaxzevria, de naam van het vaccin dat ontwikkeld werd door Oxford en AstraZeneca. Het comité heeft 62 meldingen van cerebrale en 24 meldingen van splanchnische veneueze trombose onderzocht, waarvan 18 met een dodelijke afloop. De algemene voordelen van het vaccin blijven wel opwegen tegen de risico's op bijwerkingen, benadrukt het EMA.

Het FAGG benadrukt op zijn website dat de kans dat iemand die zeldzame bijwerkingen ontwikkelt "zeer klein" is. Wie kortademigheid, pijn op de borst, een zwellend been, aanhoudende buikpijn, neurologische symptomen zoals ernstige en aanhoudende hoofdpijn en wazig zien of kleine bloedplekjes onder de huid - buiten op de plaats van de prik - opmerkt na de vaccinatie, moet wel onmiddellijk medische hulp inroepen, klinkt het.

BIN/POL/VEF/GEL • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: