Dossiers  >   Covid-19  >  Covid-19: Duitsland wil jongeren vanaf 12 jaar vaccineren tegen coronavirus

Covid-19: Duitsland wil jongeren vanaf 12 jaar vaccineren tegen coronavirus

BERLIJN 27/05 - Duitsland wil kinderen en jongeren vanaf 12 jaar met ingang van 7 juni inenten tegen het coronavirus. Voorwaarde is wel dat de Europese toezichthouder EMA groen licht geeft voor het vaccineren van die groep met het Pfizer/BioNTech-vaccin. Dat schrijven Duitse media donderdag na topoverleg tussen bondskanselier Angela Merkel en de leiders van Duitse deelstaten.

Merkel zei dat alle burgers de kans moeten krijgen om zich te laten vaccineren, ook tieners. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) komt vrijdag naar verwachting met een positief advies over het vaccineren van kinderen vanaf twaalf jaar met het coronavaccin van het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech.

De Duitse regering wil naar verluidt dat iedereen in de groep 12-18 jaar de kans krijgt om voor eind augustus een eerste prik te halen. Het gaat om circa 5,3 miljoen personen, maar die laten zich naar verwachting niet allemaal inenten. Het ministerie van Volksgezondheid houdt rekening met een vaccinatiebereidheid van ongeveer 60 procent onder jongeren.

De allerjongste Duitsers komen pas later aan de beurt. Merkel heeft volgens bronnen van de krant Bild achter gesloten deuren gezegd dat kinderen onder de 12 pas aan het eind van het jaar of begin volgend jaar ingeënt kunnen worden.

Over het vaccineren van jongeren wordt in Duitsland nog gediscussieerd. Vaccinatiecomité StiKo moet daar ook nog advies over uitbrengen. Een lid van het comité zei deze week dat mogelijk wordt geadviseerd kinderen alleen in te enten als sprake is van bepaalde risicofactoren. Kinderen lopen na een coronabesmetting doorgaans veel minder risico dan ouderen.

Niet alle bestuurders zijn blij met die terughoudendheid onder de medische topadviseurs. Premier Stephan Weil van Nedersaksen klaagde in de media dat scholen enkele weken geleden nog werden afgeschilderd als "broedplaatsen van de pandemie", maar dat nu plots wordt benadrukt dat kinderen zelf weinig risico lopen. De sociaaldemocraat beklemtoonde dat kinderen het virus nog steeds kunnen overdragen aan anderen.

BTL/ALG/MAY/PLS • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: