Dossiers  >   Covid-19  >  WHO houdt verspreiding Lambda-variant in Latijns-Amerika in de gaten

WHO houdt verspreiding Lambda-variant in Latijns-Amerika in de gaten

GENEVE 16/06 - Een coronavariant, de Lambda-variant die tot nu toe vooral in Latijns-Amerika voorkwam, staat sinds woensdag onder speciale observatie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

"Lambda draagt een aantal mutaties met vermoedelijke fenotypische implicaties, zoals een mogelijk verhoogde overdraagbaarheid of verhoogde resistentie tegen neutraliserende antilichamen", meldde het VN-agentschap in het Zwitserse Genève woensdagochtend. Er zijn echter nog geen betrouwbare studies of definitieve bevindingen beschikbaar.
 
De variant werd voor het eerst vastgesteld in Peru in augustus vorig jaar. Sinds april werden in het Zuid-Amerikaans land 81 procent van alle geanalyseerde gevallen van het coronavirus geïdentificeerd als de Lambda-variant. In Argentinië en Chili was de Lambda-variant de afgelopen maanden goed voor een derde van het totaal aantal besmettingen. 
 
Coronavarianten worden door de WHO onderverdeeld in varianten die van belang zijn, omdat ze in meerdere landen voorkomen, en zorgwekkende varianten die besmettelijker zijn, moeilijker onder controle te krijgen zijn of tot ernstigere ziektes leiden.  
 
Tot die laatste groep behoort bijvoorbeeld de Delta-variant, of Indiase variant. Als gevolg van de snelle verspreiding van die variant hebben de Britse autoriteiten beslist de geplande versoepelingen van coronamaatregelen op 28 juni uit te stellen. 

Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: