Dossiers  >   Hospital Management  >  Ziekenhuizen willen sleutelen aan vergoeding artsen, BVAS reageert

Ziekenhuizen willen sleutelen aan vergoeding artsen, BVAS reageert

BRUSSEL 22/06 - Zorgkoepel Zorgnet-Icuro stelt voor artsen minder te vergoeden per prestatie en meer voor de geleverde service. Dat schrijft De Tijd dinsdag. "Het systeem is op", zegt Zorgnet-Icuro-topvrouw Margot Cloet in de krant.

Zorgnet-Icuro legt een voorstel op tafel om de financiering anders aan te pakken.

Zo zouden de artsen niet meer bijdragen aan het ziekenhuisbudget, maar zou de overheid dat geld rechtstreeks naar het ziekenhuis laten vloeien. Artsen zouden ook minder beloond worden per prestatie, maar meer beloond worden voor overleg en kwaliteit. Het plan ambieert meer te investeren in personeel en digitalisering en tegelijk de kosten voor de patiënt onder controle te houden.

Deels moet dat gebeuren door meer specialisatie. Elk ziekenhuis blijft de basiszorg aanbieden, maar besteedt complexere geneeskunde uit aan gespecialiseerde ziekenhuizen in zijn netwerk. Na een zware ingreep moeten patiënten dan kunnen herstellen in een revali­datieziekenhuis. Vandaag liggen wegens financiële prikkels zulke samenwerkingen moeilijk.

Dat artsen minder verdienen, ligt gevoelig. Toch is het volgens Cloet mogelijk. Volgens haar vinden veel artsen het niet aangenaam dat het ziekenhuis financieel afhankelijk van hen is.

Het artsensyndicaat BVAS is het daar niet mee eens. "Het is belangrijk dat artsen kunnen meebeslissen over de aankoop van medische apparatuur en de aanwerving van personeel", zegt erevoorzitter Marc Moens.

Hij vindt het wel een goed idee artsen beter te vergoeden voor overleg, maar dan liefst via een forfaitair honorarium, buiten de ziekenhuisfinanciering om. Minder vergoedingen voor prestaties vindt hij geen goed idee omdat de ziekenhuizen dat geld vandaag nodig hebben.

"Sowieso zal een herfinanciering van de ziekenhuiswereld alleen lukken als er extra geld op tafel komt."

 

BIN/ALG/NAJ • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: