Dossiers  >   Covid-19  >  Deltavariant zo besmettelijk als waterpokken, zegt Amerikaanse gezondheidsdienst CDC

Deltavariant zo besmettelijk als waterpokken, zegt Amerikaanse gezondheidsdienst CDC

WASHINGTON 30/07 - De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC noemt de deltavariant van het coronavirus in een intern document even besmettelijk als waterpokken. Ook lijkt de gemuteerde versie van het virus tot een ernstiger ziekteverloop te kunnen leiden dan eerdere varianten.

De presentatie, die is bemachtigd door The New York Times en The Washington Post, waarschuwt dat de deltavariant sneller kan worden overgedragen dan de virussen die bijvoorbeeld ebola, de verkoudheid, SARS en griep veroorzaken. De CDC baseert zich op informatie uit meerdere studies.

De experts van de CDC vonden de nieuwe onderzoeksgegevens zo zorgwekkend dat ze deze week al met een strenger mondmaskeradvies kwamen voor volledig gevaccineerde Amerikanen. De gezondheidsdienst wil dat zij weer mondmaskers gaan dragen in publieke binnenruimtes in gebieden met veel coronabesmettingen.

De CDC schat dat er wekelijks zo'n 35.000 van de 162 miljoen gevaccineerde Amerikanen na een coronabesmetting ziekteverschijnselen ontwikkelen. Dat leidt tot "uitdagingen op communicatiegebied", omdat onder de bevolking zorgen kunnen ontstaan over de effectiviteit van entstoffen als gevaccineerde mensen toch klachten krijgen.

Topvrouw Rochelle P. Walensky van de CDC stelde volgens The New York Times eerder deze week dat gevaccineerde mensen die toch besmet raken, net zo veel virusdeeltjes in hun neus en keel hebben als niet gevaccineerde mensen. Ingeënte mensen kunnen het virus ook weer overdragen.

Vaccins beschermen volgens de onderzoeksgegevens nog steeds tegen een ernstig ziekteverloop en ziekenhuisopnames. Wel kunnen mensen ook na een inenting nog steeds ziekteverschijnselen ontwikkelen als ze besmet raken met het coronavirus.

Een expert op het gebied van crisiscommunicatie die is geraadpleegd door de The Washington Post, legde uit dat mensen zich daardoor "verraden" kunnen voelen. Dat komt volgens hem omdat de coronavaccins steeds als "wondermiddelen" zijn gepresenteerd.

 

BTL/ALG/LVK/SGI • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: