Dossiers  >   Hospital Management  >  "Zeker tot begin 2022 bezig met inhalen niet-dringende ingrepen" (hoofdarts UZ Leuven)

"Zeker tot begin 2022 bezig met inhalen niet-dringende ingrepen" (hoofdarts UZ Leuven)

08/09 - Door de coronapandemie moesten veel ziekenhuispatiënten hun niet-dringende operaties uitstellen. Voor UZ Leuven zal het zeker nog tot begin volgend jaar duren alvorens al die operaties ingehaald zijn. Dat meldt het ziekenhuis woensdag. Op vlak van aantal uitgevoerde transplantaties en uitgevoerde hartoperaties kende UZ Leuven een daling in 2020, die gelijkaardig was aan die in de rest van het land.

"Er zijn heel wat patiënten die tijdens de coronapandemie geen ingreep konden krijgen omdat de bedden op intensieve zorg vrij moesten blijven voor COVID-19-patiënten", zegt hoofdarts Gert Van Assche. "We zullen nog zeker tot begin 2022 bezig zijn met het inhalen van de niet-levensbedreigende ingrepen."

Niet-dringende operaties die werden uitgesteld, zijn bijvoorbeeld orthopedische ingrepen of ingrepen bij mond-, kaak- en aangezichtstherapie. Maar ook patiënten met dringende ingrepen hebben geleden onder de coronapandemie. Het ging dan bijvoorbeeld om transplantaties of hartoperaties. "In vergelijking met 2019 konden we in 2020 15 procent minder patiënten behandelen door een gebrek aan bedden op intensieve zorg", zegt professor Bart Meyns, diensthoofd cardiale heelkunde in UZ Leuven. 

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: