Dossiers  >   Gezondheidseconomie  >  Baby Pia: geneesmiddel Zolgensma® vanaf december terugbetaald in België

Baby Pia: geneesmiddel Zolgensma® vanaf december terugbetaald in België

BRUSSEL 08/10 - Vanaf 1 december wordt het geneesmiddel Zolgensma terugbetaald. Dat dure medicijn raakte twee jaar geleden bekend, toen de ouders van baby Pia een inzamelactie organiseerden om het voor hun dochtertje te kunnen aanschaffen. Na onderhandelingen heeft ons land nu een akkoord bereikt met producent Novartis omZolgensma® vanaf december ook in ons land te laten terugbetalen, meldt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) vrijdag.

Baby Pia kreeg twee jaar geleden het medicijn toegediend. De bijna 2 miljoen euro die het spuitje tegen de dodelijke spierziekte spinale musculaire atrofie (SMA) kostte, konden de ouders bijeenzamelen via een sms-actie. Het medicijn was toen nog niet goedgekeurd door het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA), maar was in de Verenigde Staten wel al verkrijgbaar.

Intussen kreeg het geneesmiddel wel een gunstig advies van het EMA en zette de Europese Commisse het licht op groen. Na intense onderhandelingen waarin België samengewerkt heeft met Nederland en Ierland, is er nu een akkoord bereikt om Zolgensma® ook in ons land te laten terugbetalen. Het contract tussen het RIZIV en de firma Novartis Gene Therapies werd donderdagavond ondertekend.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: