Dossiers  >   Men's health  >  Primeur voor VUB: transplantatie om mannen vruchtbaar te maken na kankerbehandeling

Primeur voor VUB: transplantatie om mannen vruchtbaar te maken na kankerbehandeling

BRUSSEL 29/01 - De onderzoeksgroep van Ellen Goossens, professor reproductieve biologie aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), heeft goedkeuring gekregen om eerder afgenomen teelbalweefsel terug te implanteren bij mannen die door een kankerbehandeling als kind geen zaadcellen produceren. De onderzoeksgroep zou de eerste ter wereld zijn die bevroren teelbalweefsel bij ex-kankerpatiënten implanteert. Dat meldt de VUB zaterdag.

De onderzoeksgroep van professor Goosens neemt de vruchtbaarheid van jongens na een kankerbehandeling al langer onder de loep. Over dat onderwerp is nog maar weinig geweten. Daar komt met dit onderzoek misschien wel verandering in.

Sinds 2002 lieten in totaal 128 jongens hun teelbalweefsel inbanken bij het UZ Brussel voor opvolging. Professor Goossens onderzocht de mogelijkheid om de kinderwens van de mannen die geen zaadcellen produceren, toch waar te maken. Na succesvolle onderzoeksresultaten, heeft het Ethisch Comité de onderzoeksgroep nu toestemming gegeven om eerder afgenomen en ingevroren teelbalweefsel weer bij mannen te implanteren. Zo kunnen spermacellen worden ontwikkeld die van pas komen bij vruchtbaarheidsbehandelingen. De onderzoeksgroep verwacht in 2022 bij een eerste patiënt de transplantatie uit te voeren.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: