Dossiers  >   Correct gebruik van anti-infectiva  >  Covid-19 - Huisartsen schrijven minder antibiotica voor, maar zien meer psychische klachten

Covid-19 - Huisartsen schrijven minder antibiotica voor, maar zien meer psychische klachten

BRUSSEL 02/02 Sinds de start van de coronacrisis hebben huisartsen een pak minder antibiotica voorgeschreven. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen (UAntwerpen) op basis van anonieme dossiergegevens van huisartsenwachtposten.

De artsen zagen wel een toename van het aantal patiënten met psychische klachten. De daling van het aantal voorgeschreven antibiotica is volgens de onderzoekers vooral te merken bij middelen tegen luchtweginfecties, en niet bij bijvoorbeeld blaasontstekingen. Tussen de eerste en tweede coronagolf in 2020 was er trouwens wel tijdelijk weer een stijging. "We kunnen hieruit concluderen dat de maatregelen om de viruscirculatie te verminderen ook een positieve invloed hebben op het antibioticagebruik", stelt dr. Stefan Morreel (UAntwerpen). "Wanneer goede gewoonten - zoals een goede hand- en hoesthygiëne, thuisblijven en het beperken van contacten als je ziek bent - ingeburgerd blijven, kan dit een duurzaam effect hebben op het antibioticagebruik en bijgevolg ook op de antibioticaresistentie.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: