Dossiers  >   HIV  >  Nieuwe HIV-variant ontdekt in Nederland en België: virulenter en besmettelijker maar te behandelen

Nieuwe HIV-variant ontdekt in Nederland en België: virulenter en besmettelijker maar te behandelen

BRUSSEL 04/02 - In Nederland circuleert een agressieve variant van het HIV-virus die sneller tot aids leidt en besmettelijker is dan de bekende virusvarianten. Ook in België is de variant al aangetroffen.

HIV-infecties treffen wereldwijd ongeveer 38 miljoen mensen en elk jaar sterven meer dan een half miljoen mensen aan AIDS-gerelateerde ziekten. De ziekteveroorzakende retrovirussen, waarvan het HIV-1-virus het meest voorkomt, vernietigen CD4+ T-cellen, waardoor immuundeficiëntie ontstaat en die uiteindelijk tot AIDS leidt.

Besmetting met VB-variant

In Nederland zijn zeker honderd mensen besmet geraakt met een erg ziekmakende variant van HIV, die de naam VB-variant kreeg. De VB-variant van HIV-1 werd voor het eerst gedetecteerd in stalen van 2461 HIV-positieve mensen van wie de virale genomen werden onderzocht via sequencing als onderdeel van het lopende BEEHIVE-project. Binnen dit cohort identificeerden onderzoekers 17 mensen met een zeer hoge virale lading.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: