Dossiers  >   Hospital Management  >  Covid-19 - Onderzoekers ontdekken de sleutel in het aanvalsmechanisme van het coronavirus

Covid-19 - Onderzoekers ontdekken de sleutel in het aanvalsmechanisme van het coronavirus

BRUSSEL 10/05 Onderzoekers van de UCLouvain zijn erin geslaagd om de sleutel te identificeren die het coronavirus in staat stelt cellen aan te vallen. Dat kondigt de universiteit dinsdag aan.

David Alsteens, onderzoeker aan het Instituut voor Biomoleculaire Wetenschappen en Technologieën van de UCLouvain
David Alsteens, onderzoeker aan het Instituut voor Biomoleculaire Wetenschappen en Technologieën van de UCLouvain

 Daarnaast zijn ze er ook in geslaagd om het virus te blokkeren en de interactie met lichaamscellen te verhinderen, om op die manier infectie te voorkomen. De ontdekking, die werd gepubliceerd in het wetenschappelijk magazine Nature Communications, doet de hoop groeien op een antiviraal middel om het virus uit te roeien. Twee jaar lang heeft het team van David Alsteens, onderzoeker aan het Instituut voor Biomoleculaire Wetenschappen en Technologieën van de UCLouvain, gewerkt aan het begrijpen van de mechanismen die het virus gebruikt om een cel te infecteren. Ze onderzochten de interactie tussen siaalzuren (SA's), een type suikerresidu aan het oppervlak van de cel, en het spike-eiwit (S) van het virus de rol van die interactie in het infectieproces te achterhalen. Het was al bekend dat de siaalzuren rond de cellen de celherkenning bevorderen, waardoor virussen makkelijker hun doelwitten kunnen identificeren, maar ook dat ze het aanhechtingspunt van het virus en de infectie van de cel vergemakkelijken. De onderzoekers hebben nu een variant van de siaalzuren geïdentificeerd die een sterkere wisselwerking heeft met de spike-eiwitten van het virus dan andere suikers.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: