Dossiers  >   Hospital Management  >  Covid-19 - Personeelstekort dwingt Vlaamse ziekenhuizen en wzc's om zorgaanbod af te bouwen

Covid-19 - Personeelstekort dwingt Vlaamse ziekenhuizen en wzc's om zorgaanbod af te bouwen

BRUSSEL 04/07 Meer dan 8 op de 10 ziekenhuizen (82 procent) geven aan dat ze bepaalde activiteiten moeten afbouwen, of dat in de nabije toekomst gaan doen, omdat ze kampen met een personeelstekort.

Dat blijkt maandag uit een rondvraag van Zorgnet-Icuro. Meer dan 8 op de 10 ziekenhuizen geven aan dat ze bedden sluiten. Dit gaat vooral om bedden op de diensten geriatrie, revalidatie, intensieve zorg, heelkunde en de diensten voor diagnose van een geneeskundige aandoening en geneeskundige behandeling. 1 op de 5 ziekenhuizen (21 procent) meldt dat ze hun medisch-technische diensten inkrimpen. Het gaat dan meestal om medische beeldvorming. 28 procent van de ziekenhuizen zegt dat ze de capaciteit van het operatiekwartier moeten verminderen. De ziekenhuizen bouwen activiteiten af waardoor de opstart van behandelingen vertraagt (bv. dialyse) en de wachttijden voor bijvoorbeeld een consultatie oplopen. 13 woonzorgcentra (7%) melden dat ze op dit ogenblik een tijdelijke opnamestop hebben ingevoerd. Een kwart van de bevraagde voorzieningen geeft aan dat ze dat misschien in de komende maanden zullen moeten doen. De helft van de woonzorgcentra geeft aan dat ze er niet in slagen om hun personeelsnorm te realiseren. 15 procent slaagt er zelfs niet langer in om de wettelijke norm te halen met personeel in loondienst.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: