Dossiers  >   Hospital Management  >  Onderzoekers UZ Brussel vinden efficiënte behandeling voor resistente huidkanker

Onderzoekers UZ Brussel vinden efficiënte behandeling voor resistente huidkanker

BRUSSEL 24/11 - Op de dienst Medische Oncologie in het UZ Brussel in Jette hebben onderzoekers een experimentele, maar efficiënte behandeling ontdekt die uitzaaiingen van melanoom huidkanker volledig kan terugdringen.

De behandeling maakt zowel gebruik van immuuntherapie met lichaamseigen cellen als een bijkomend synthetisch immuunbevorderend middel. Het klinisch onderzoek van het team van professor Bart Neyns, diensthoofd Medische Oncologie, richtte zich op melanoompatiënten met uitzaaiingen in de huid en lymfeklieren.

Bij deze patiënten kunnen studiemedicijnen namelijk makkelijk ingespoten worden. De nieuwe behandeling gebruikt lichaamseigen cellen die het immuunsysteem helpen om kankercellen aan te vallen, samen met een bijkomend synthetisch immuunbevorderend middel. Dat synthetisch middel geeft de immuuntherapie een extra impuls en brengt het opruimen van de kankercellen op gang. De experimentele behandeling bleek veilig en toont goede resultaten. Bij twee van de acht studiepatiënten verdwenen alle uitzaaiingen en bij een andere patiënte nam de uitzaaiing met meer dan de helft af. Door de goede resultaten zal de klinische studie vanaf 2023 worden hervat. "Deze studiepatiënten waren ten dode opgeschreven, aangezien de standaardbehandelingen niet aansloegen.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: