Dossiers  >   Hospital Management  >  Goed nieuws voor eerste lijn en ziekenhuispersoneel in Vlaanderen: vaccinatie start sneller dan eerst gepland

Goed nieuws voor eerste lijn en ziekenhuispersoneel in Vlaanderen: vaccinatie start sneller dan eerst gepland

BRUSSEL 08/01 - Omdat nu ook het Moderna-vaccin is goedgekeurd, kan Vlaanderen al in februari starten met het vaccineren van ziekenhuispersoneel en zorgpersoneel in de eerste lijn. Dat is sneller dan eerst gepland. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) vrijdag bekendgemaakt.

Na de woonzorgcentra staan de andere collectieve zorginstellingen op de planning. Om het zorgpersoneel in de ziekenhuizen en zorgverstrekkers in de eerste lijn de kans te geven zo snel mogelijk gevaccineerd te worden, zal dit gelijktijdig opgestart worden met de vaccinatie van collectieve zorginstellingen met kwetsbare personen, zoals een aantal VAPH-voorzieningen met oudere gebruikers.

De vaccinatie van deze doelgroepen zal starten in de loop van de maand februari. Opnieuw zal het aantal beschikbare vaccins en de levertermijnen bepalen hoe snel deze doelgroepen volledig gevaccineerd kunnen worden. De komende dagen zal de Vlaamse overheid een verdeelsleutel bepalen om de leveringen van vaccins te verdelen over deze drie grote sectoren. De Vlaamse overheid zal op korte termijn in overleg gaan over de verdeling binnen de betrokken sectoren.

 

Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn en Gezondheid: "Ook de VAPH- en andere zorgvoorzieningen hebben te kampen gehad met uitbraken. Er verblijven vaak zeer kwetsbare personen in deze voorzieningen, om die reden staan zij ook terecht hoog op de prioriteitenlijst."

Ziekenhuisnetwerk Antwerpen wordt de piloot-HUB voor het Moderna-vaccin in Vlaanderen. De taak van deze HUB zal zijn om de eerste leveringen te ontvangen en samen met het FAGG de standaardprocedures voor dit vaccin op punt te zetten.

Blauwdruk voor vaccinatiecentra

Vlaanderen heeft zijn eerste versie van blauwdruk klaar voor de oprichting van vaccinatiecentra. Dit zal vandaag bezorgd worden voor lezing en feedback aan vertegenwoordigers van de lokale partners.

Volgende week zal dit verder voorgesteld worden aan de zorgraden en de lokale besturen op webinars. De zorgraad van een eerstelijnszone en de lokale besturen worden uitgenodigd om in goede samenspraak en samenwerking te komen tot een keuze waar ze die vaccinatiecentra gaan inplanten.

Vlaanderen streeft ernaar om naar 120 vaccinatiecentra te gaan, 2 per eerstelijnszone.

 

http://www.wouterbeke.be/

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: