Dossiers  >   Hospital Management  >  COVID-19 - UZ Gent start volgende week met fase 3-studie naar Johnson & Johnson-vaccin

COVID-19 - UZ Gent start volgende week met fase 3-studie naar Johnson & Johnson-vaccin

GENT 13/01 - Op 21 januari start het Centrum voor Vaccinologie (CEVAC) van het UZ Gent met de fase 3-studie naar het kandidaat-vaccin van Johnson & Johnson. Dat meldt het ziekenhuis woensdag.

Het vaccin is geen RNA-vaccin zoals de goedgekeurde vaccins van Pfizer en Moderna. In Gent nemen 350 proefpersonen deel aan de studie. In Gent zullen enkele fase 3-studies uitgevoerd worden om de doeltreffendheid van het vaccin wetenschappelijk vast te stellen. Een onderzoek naar de Duitse kandidaat CureVac loopt al, volgende week komt daar Johnson & Johnson bij.

"Voor de inenting van de hele wereldbevolking is er nood aan meerdere vaccins", zegt diensthoofd Isabel Leroux-Roels. "De opstap naar deze fase 3-studie is goed nieuws voor de verdere ontwikkeling en mogelijke goedkeuring van een extra COVID-19-vaccin."

Het vaccin van Johnson & Johnson is een vectorvaccin. Dat wil zeggen dat het aan de hand van een verkoudheidsvirus het DNA voor het S-eiwit van het coronavirus binnenbrengt in het lichaam. Het lichaam zal zo antistoffen aanmaken tegen het S-eiwit om zich te beschermen tegen het virus.

"Het vaccin kan geen ziekte veroorzaken", beklemtonen de onderzoekers, "Dit type vaccin werd al ontwikkeld en goedgekeurd in de strijd tegen ebola." Deelnemers krijgen twee vaccins toegediend met een interval van acht weken. Ze hebben 50 procent kans om twee dosissen van het werkzame vaccin tegen COVID-19 te krijgen en 50 procent kans om twee keer een placebo (nepvaccin) te krijgen. Het gaat om een dubbelblinde studie.

 

• Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: