Dossiers  >   Covid-19  >  COVID-19 - Besmettelijkere Zuid-Afrikaanse variant nog niet vastgesteld in ons land

COVID-19 - Besmettelijkere Zuid-Afrikaanse variant nog niet vastgesteld in ons land

BRUSSEL 13/01 - De vier reizigers die teruggekeerd zijn uit Zuid-Afrika en die ziektesymptomen hadden, zijn niet besmet met de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus.

Ook viroloog Steven Van Gucht van Sciensano heeft op dit moment nog geen weet van besmettingen met de Zuid-Afrikaanse variant, die mogelijk een stuk besmettelijker is. De nieuwe virusvariant die door Zuid-Afrikaanse wetenschappers in december werd ontdekt, brengt wereldwijde bezorgdheid teweeg.

De Zuid-Afrikaanse variant zou, net als de Britse variant, besmettelijker zijn dan andere coronavarianten maar lijkt niet meer gezondheidsschade aan te richten. Als de varianten besmettelijker zijn en zich dus gemakkelijker verspreiden, kan dit ook betekenen dat het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames voorlopig hoog blijft.

Volgens de eerste onderzoeken werken de ontwikkelde coronavaccins wel tegen de twee mutaties. Afgelopen maandag raakte bekend dat de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus mogelijk in ons land was opgedoken. Een aantal reizigers die recent waren teruggekeerd uit Zuid-Afrika, vertoonden ziekteverschijnselen.

Zij werden op de hoogte gebracht dat ze mogelijk een superverspreider waren en moesten in quarantaine. De stalen van de reizigers zijn grondig onderzocht en uit de resultaten blijkt woensdag dat ze dan toch niet besmet zijn met de Zuid-Afrikaanse variant van het virus. Ook viroloog Steven Van Gucht heeft op dit moment nog geen weet dat de nieuwe variant in ons land is.

Al benadrukt hij wel dat het moeilijk is om de Britse en Zuid-Afrikaanse varianten buiten te houden, zolang reizen niet verboden zijn. In Duitsland en Nederland is de Zuid-Afrikaanse variant alleszins al opgedoken. 

 

GVS • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: