Dossiers  >   Covid-19  >  Covid-19 - Tot nog toe zes meldingen van trombo-embolische voorvallen in België (FAGG)

Covid-19 - Tot nog toe zes meldingen van trombo-embolische voorvallen in België (FAGG)

BRUSSEL 16/03 - Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) laat weten dat er tot nog toe zes meldingen zijn binnengelopen over bloedstolsels na een vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin. Dat meldt het dinsdag op zijn website.

Het benadrukt wel dat deze gevallen optraden voor verschillende Europese landen beslisten om het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut voorlopig niet meer toe te dienen.

Het FAGG onderstreept dat er jaarlijks vele duizenden mensen in de EU om allerlei uiteenlopende redenen te maken krijgen met bloedstolsels. In ons land is er tot nog toe sprake van zes mensen met klachten over trombo-embolische voorvallen en andere bloedstolsels na een prikje met AstraZeneca.

Het FAGG zegt deze meldingen, die dateren van voor de wereldwijde bezorgdheid, te zullen onderzoeken. Maar, klinkt het, "het aantal trombo-embolische voorvallen bij gevaccineerden lijkt in het algemeen niet hoger te zijn dan bij de bevolking in het algemeen".

Bij een eerdere communicatie op 11 maart was er trouwens nog sprake van geen enkel gekend probleem met bloedstolsels in ons land.

Het FAGG herhaalt de boodschap dat de voordelen van het AstraZeneca-vaccin opwegen tegen de risico's van bijwerkingen. Een boodschap die ook het EMA en het WHO uitdragen. België vaccineert dan ook gewoon voort met het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut.

Het agentschap onderstreept dat het EMA, samen met AstraZeneca en verschillende gezondheidsdiensten, de gemelde gevallen onderzoekt.

Op donderdag 18 maart komt het EMA met een nieuw advies naar buiten. Indien je na een vaccin een vermoeden hebt van een bijwerking, vraagt het FAGG die te melden via www.eenbijwerkingmelden.be.

Volgens het geneesmiddelenagentschap zijn de meeste bijwerkingen mild of matig van aard en verdwijnen ze binnen een paar dagen na de vaccinatie. 

Lees meer op de website van het FAGG.

 

MAY • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: